128 de ani de la nașterea marelui romancier Liviu Rebreanu

Ziua de 27 noiembrie a fiecărui an prilejuiește clipe frumoase și fericite școlii din Maieru, școală care poartă numele scriitorului născut în această zi, Liviu Rebreanu. Rebreanu a marcat prin geniul său literatura română și totodată localitatea care i-a fost leagăn și casă spirituală.

Scriitorul mărturisește: „De la Târlișua ne-am mutat la Maieru. Acesta este satul copilăriei mele. E un sat de munte, într-adevăr foarte frumos, cu oameni voinici și foarte înțelepți. Dintre oamenii aceștia am luat toate personajele rustice din literatura mea. Unora le-am pus o mână, altora le-am tăiat un picior, i-am împătimit pe unii, i-am făcut să cugete pe alții și oriunde i-am plasat în cărțile mele, tot din Maierul Năsăudului i-am luat.”

Coordonatele pe care Rebreanu însuși le fixează în relația cu Maieru sunt: copilărie fericită, școală, comunitate, topos, creație, eternitate. În acest sens, catedra de limba română, prin implicarea profesorilor Ursa Elena, Dumitru Adriana, Gyorgy Maria, Dumitru Marina, Bîrta Anton, Crăciun Ancuța, la propunerea profesoarei Hădărău Cristina, cu participarea profesorului Sever Ursa, directorul Muzeului „Cuibul visurilor”, vor desfășura acțiunea „De vorbă… despre Rebreanu”.

În programul evenimentului se vor derula activitățile:

1. Portul popular tradițional măierean, în prezentarea elevei Mihai Câmpan Vasilica.
2. Moment artistic susținut de interpreții de muzică populară Ureche Teodora, Avram Silviu.
3. Concurs cu tema „Rebreanu, omul și scriitorul”.
4. Vizitarea expoziției plastice “Portret rebrenian” realizată de elevii clasei a IV-a A, prof. Crăciun Ancuța.
5. Decernarea premiilor de către prof. Sever Ursa, directorul Muzeului „Cuibul visurilor”.
6. Vizitarea muzeului, ghidați de prof. Sever Ursa. Dumnealui, cunoscându-l, copil fiind, pe marele scriitor a subliniat: „Rebreanu a fost cel mai mare romancier român…cel mai vrednic român. Nimeni, în afară de Creangă, nu a scris atât de mult și atât de frumos despre locurile natale, despre oamenii pe care i-a cunoscut în copilărie.”

O altă acțiune o constituie lansarea în școală a proiectului județean „Reporter de liceu”. La inițiativa profesoarei Hâruță Aurelia de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Bistrița, au răspuns afirmativ Liceul din Prundu Bârgăului, director Neuc Constanța și Liceul din Maieru, director Rațiu Ioan.

Proiectul promovează voluntariatul prin jurnalismul cetățenesc. Elevii se vor implica activ în viața comunităților locale, vor disemina în rândul elevilor temele de interes și vor realiza un ziar online.

Cele două acțiuni constituie un arc în timp, prezent și viitor, în actualitatea măiereană.

Sursa – Ziarul Mesagerul

Previous Article
Next Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *